torsdag den 17. maj 2012

Ølandshvedebrød m. surdejHar taget udgangspunkt i et af meyers brød, nemlig ølandshvedebrødet, men da jeg ikke havde fuldkorns ølandshvedemel og sigtet ølandshvedemel, så erstatede jeg det bare med noget andet.
Brødet var rigtig godt med en dejlig smag af ølandshvedemel, syntes dog brødet var en anelse tungt, måske pga. min surdej ikke har været levende nok :) Men der skulle også tilsættes mere vand end der står i opskriften, så dette kunne også være en mulig årsag. Men se selv brødet, det er da vildt flot i farven.
Man skal gå i gang med brødet i god tid, da det skal koldthæve i 20 timer, det kræver også en surdej, som der også tager ca. 3 dage at lave.

Opskrift på 2 stk. brød:
  • 4,5 dl koldt vand eller måske lidt mere
  • 25 g hvede-surdej ( Opskrift her)
  • 5 g gær
  • 400 g ølandshvedemel
  • 100 g fuldkornshvedemel
  • 100 g hvedemel
  • 15 g havsalt
Dag 1: Rør vand, surdej og gær sammen i en skål og kom salt i. Tilsæt ølandshvedemel, fuldkornshvedemel og hvedemel og pisk meget gerne dejen i en røremaskine, først 3 minutter ved lav hasighed og derefter ca. 15 minutter på fuld hastighed. ( Har man ikke røremaskine, så skal den æltes godt i hænderne i lang tid, ca. 15 minutter).
Hæld den færdigæltede dej i en ren plasticskål smurt med rapsolie, dæk den til med husholdningfilm og sæt den på køl i ca. 20-22 timer.

Dag2:Vend dejen ud på et meldrysset bord, undgå at trykke og trække for meget i dejen, men del den forsigtigt på midten og læg brødene over på en meldrysset bagespade eller bare et stykke bagepapir.
Lad brødene efterhæve i ca. 1 time på bagepapiret eller spaden.

Sæt en bagesten i oven og lad ovnen varme op til 250 grader. Skub forsigtigt brødene ind på den varme bagesten og bag dem i ca. 20-25 minutter. Køl brødene af på en bagerist.

Tip: Har man ikke ølandshvedemel, kan man bruge 75 % tipo00 hvedemel og 35 & fuldkornsmel.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar