onsdag den 4. april 2012

ØlandshvedebollerDet tager lidt tid at lave disse boller pga. hævningerne, men de er helt sikkert besværet værd, da de er sprøde i skorpen og er dejlige saftige indeni. Opskriften er fra grupe meyer, samt ølandsmel derfra.
Hævetiderne er ikke helt ens for boller og brød, men jeg har lavet bolle opskriften. Laver man feks. brødene, kan man se tippet forneden af denne side, hvor jeg skriver fremgangsmåden.

Opskrift på 15-18 boller:
  • 6 dl koldt vand
  • 1 dl yogurt naturel
  • 1 spsk honning
  • 15 g gær
  • 5 g havsalt
  • 750-800 g stenformalet ølandshvedemel
Dag1:  Rør vand, yogurt og honning sammen i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt og mel lidt ad gangen, mens man rører grundigt med en træske, indtil man har en sej og glat dej. Dæk dejen med plastfilm eller et fugtigt viskestykke, sæt den i køleskabet og lad den hæve natten over, ca 8 timer, endnu bedre hvis den står 24 timer, da smagen bliver endnu bedre.

Dag 2:  Tænd ovnen på 250 grader og lad en bageplade stå i oven.
Tag dejen ud af køleskabet og hæld den ud på et meldrysset bord. Skær forsigtigt dejen ud til boller med en brødspartel eller kniv. ( må endenlig ikke ælte dejen her, da den så vil falde sammen.)
Løft forsigtigt bollerne over på bagepapir og lad dem hæve ca. 20 min. Træk nu bolerne over på den varme bageplade, sæt dem herefter i ovnen og bag dem ca. 15- 20 min. ved de 250 grader.

2 brød: Opskrift er den samme som foroven og den første hævning. Tag dejen ud af køleskabet og hæld den ud på et meldrysset bord. Del den op i 2 brød og kom dem hurtig op i melede hævekurve, alternativt en skål foret med et meldrysset viskestykke. Lad nu brødene hæve 1-2 timer på køkkenbordet.
Sæt en bageplade i oven og varm op til 250 grader. Vend forsigtigt brødene ud på et stykke bagepapir, træk brødene over på den varme bageplade og sæt dem herefter i oven.
Bag dem i ca. 30 min, indtil de er smuk gyldne. Bank på bunden for at høre om de er færdige, de skal lyde hule.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar